Pensler

Vælg de rigtig pensler og få et professionelt resultat

Pensler er ikke bare pensler, hvis du gerne vil have det mest optimale udbytte og kontrol over dine strøg, så spiller kvaliteten af dine pensler en væsentlig rolle. Hvis de er af en dårlig kvalitet, går de nemt i stykker, mister hårene eller sætte spor i malingen. I alle tilfælde kan det ødelægge det færdige resultat.

Når du vælger pensler til dine kreative projekter, er det vigtigt at være opmærksom på farvens konsistens og hvilken type af maling du anvender. Arbejder du med akvarelfarve, har du brug for bløde naturhårspensler, der kan suge og holde på vandet. Ønsker du at sætte tydelige strøg og spor med en pastos/tykkere akrylfarve eller oliemaling, vil du få glæde at en pensel med stivere børster.

Du bør også være opmærksom på selve metallet, der holder på børsterne, skaftets form og hvordan penslen er blevet produceret. Køber du pensler af en dårlig kvalitet, kan du b.la. opleve at metallet ruster og lakeringen/malingen på skaftet falder af. 

Vi anbefaler kvalitetspensler fra daVinci, der er en tysk producent med stolte håndværkstraditioner. Behandler du dine pensler med omtanke, vil du have dine kvalitetspensler i mange år og dermed få en langt bedre maleoplevelse. Du finder daVinci pensler til både akvarel, akryl og olie i shoppen.


 

Atelier tip#1paint-1945856_1920

Rengør dine pensler efter brug og placér dem fladt på bordet. Spidsen på især bløde naturhårspensler, linerpensler, riggerpensler og runde pensler bør ikke stå op med spidsen nedad. Arbejder du med akrylmaling, er det vigtigt du i løbet af maleprocessen skyller dine pensler med vand for at undgå farven tørrer ind i børsterne.


Naturhår og syntetiske fibre

Pensler er fremstillet af enten naturlige hår, syntetiske fibre el. et mix. Naturhår er dyrere end syntetiske fibre og lidt mere sarte. Til gengæld får du den mest optimale opsamling og hold af flydende farve, da pensler med naturlige hår er både hule og har modhager/kroge, der kan holde på akvarelfarve og en tyndere konsistens af akryl og ink. De bløde hår er også fremragende til laseringsteknikker og lakering. Du kan sagtens finde pensler med syntetiske bløde fibre, der er rigtig gode til arbejdet med en tyndere farve. Davinci Nova synthetics er et godt alternativ, hvis du eksempelvis ønsker at lasere med fluid akrylfarver. Pensler med syntetiske fibre giver dig større mulighed for at flytte rundt med akryl- og oliemaling, samtidig med at de fleksible, syntetiske børster har mere styrke end pensler med naturhår.


 

Atelier tip#2paint-1945856_1920

Du kan med fordel rengøre dine pensler med en specialsæbe, der samtidig plejer penselhårene. Penselsæben fra davinci er en virkelig god sæbe, der opløser den sidste rest af olie- og akrylfarve - og dermed øger penslens levetid. Sæben er fremstillet af en vegetabilsk olie og dufter dejligt af citrus. Du kan med fordel masere lidt sæbe ind i dine pensler og lade sæben blive i børsterne, indtil du skal bruge penslerne igen. Husk at skylle sæben ud inden brug og benyt gerne sæben som en blid rengøring af dine hænder.


Fehår og hårde børster

Når du benytter pensler af naturhår er der forskel på hårets struktur og blødhed. Mårhårspensler er meget fine pensler er primært anvendes til akvarelfarve. Prismæssigt befinder de sig i den højere ende, men det er ikke uden grund professionelle kunstner foretrækker en pensel af mårhår. En lidt billiger udgave finder du med egernhårspensler. De er fremstillet af dejlige, bløde hår og især daVinci Petit Gris er en meget populær pensel blandt akvarelmalere. Pensler af gedehår er utrolig bløde og helt fantastiske til laceringsteknikker og lakering. Til gengæld har naturhårspensler, der er fremstillet af hår fra grisen, naturligt spaltede spidser. Det gør børsterne velegnede til olie- og akrylmaleri, hvis du ønsker at sætte spor i malingen eller har brug for et mere "råt" udtryk. 


 

Atelier tip #3paint-1945856_1920

Når du køber en pensel, er børsterne ofte beskyttet af et lille plastichylster. Du bør undgå at sætte hætten på igen, da det er svært at indkapsle alle hårene, hvilket resulterer i, at børsterne stritter ud til alle sider. Har du en "stritmås" blandt dine pensler, kan du forsøge at dyppe hårene kort i kogende vand, for at rette dem ud igen.